Do twarożku ziarnistego dodaję dwa składniki. To proste, pożywne śniadanie, aż chce się zjeść

Dodano:
Twarożek śniadaniowy Źródło: Shutterstock / Ihor Bondarenko
Zamiast kanapek robię na śniadanie coś o wiele smaczniejszego. Sięgam po twarożek ziarnisty i mieszam go z dwoma dodatkami. Ten poranny posiłek nie tylko apetycznie wygląda, ale też jest ekspresowy i pożywny.

Porządne śniadanie to podstawa! Najlepiej jak jest smaczne, pożywne i szybkie do zrobienia. I właśnie taki jest mój twarożek śniadaniowy, który robię z trzech prostych składników. Dwa szybko siekam i mieszam z grudkowatym produktem. Ten posiłek zjadam z wielką przyjemnością, a dostarcza mi cennych składników.

Wartość odżywcza twarożku ziarnistego

Twarożek ziarnisty znany też pod nazwą cottage cheese, to produkt smaczny i zdrowy. 100 g dostarcza ok. 100 kcal i sporo pełnowartościowego białka. W jego składzie znajdziemy również tłuszcz, nieco węglowodanów i sporo witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu. Ten lekkostrawny produkt polecany jest w diecie redukcyjnej i sportowej, jednak każdy z pewnością zje go ze smakiem.

Jak zrobić pyszne śniadanie w 5 minut?

To proste, pyszne śniadanie robię dosłownie w 5 minut. Sięgam tylko po twarożek ziarnisty, który zawiera aksamitną śmietankę i dorzucam do niego dwa posiekane dodatki. Są to pomidor i koperek. Podnoszą one pożywność i smak tego porannego dania. Sprawiają też, że potrawa wygląda na tyle apetycznie, że nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Nawet dzieci zjadają taki naturalny twarożek ze smakiem.

Przepis: Twarożek śniadaniowy

Twarożek ziarnisty z pysznymi dodatkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarożku ziarnistego
  • 1 duży pomidor
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie dodatkówPomidor umyj, wytrzyj, pokrój w niedużą kostkę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówTwarożek przełóż do miseczki. Dodaj pomidor i koperek, wymieszaj, dopraw do smaku.

Jak podać twarożek śniadaniowy?

Twarożek ziarnisty z dodatkami to posiłek bogaty w białko, tłuszcz, witaminy i sole mineralne. Brakuje w nim tylko węglowodanów i te najlepiej podać w postaci pieczywa. Najcenniejsze będzie to z pełnego przemiału, czyli np. chleb razowy, bułka grahamka czy pełnoziarniste pieczywo chrupkie. Te produkty są bogate nie tylko w węglowodany złożone, a więc doskonałe źródło energii. W ich składzie znajdziemy też w błonnik potrzebny do prawidłowej przemiany materii oraz witaminy z grupy B, doskonale wpływające na układ nerwowy i skórę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...